Scootmobiel regels

Als je een scootmobiel wilt kopen of al hebt aangekocht is het verstandig om de regels te weten. Wij hebben een aantal regels hieronder voor je opgesteld.

Is er een subsidieregeling voor scootmobielen?

Niet iedereen weet dat er een subsidie is die je kan aanvragen voor een scootmobiel. Om in aanmerking te komen hiervoor moet je in contact komen met je gemeente. Deze kijkt naar je persoonlijke situatie en vervolgens wordt er een bepaald bedrag of een compleet bedrag beschikbaar gesteld.

Moet je een helm dragen op een scootmobiel?

Er is geen helmplicht voor een scootmobiel. Je hoeft dus geen helm te dragen. Een scootmobiel valt on de de categorie gehandicaptenvoertuig/invalidenvoertuig. Deze categorie is uitgezonderd, ongeacht deze 3 of 4 wielen heeft.

Een andere reden hiervoor is dat scootmobielen maximaal 25 kilometer per uur mogen rijden en dat is toegestaan zonder helm. Wettelijk gezien mogen ze een snelheidsafwijking hebben en deze is tot 29 km per uur.

Waar mag ik rijden?

Met een scootmobiel mag je op een voetpad en een fietspad rijden. Op een voetpad mag je rijden met een maximale snelheid van 6 km per uur. Op het fietspad mag je dus een maximale snelheid van 25 km per uur met een afwijking van 29km per uur. Veel modellen hebben een schakelaar ingebouwd waarin je de maximale snelheid kan beperken voor deze situaties.

Heb je een rijbewijs nodig om een scootmobiel te mogen besturen?

Nee, in tegenstelling tot een brommer of scooter heb je geen rijbewijs of lessen nodig om een scootmobiel te mogen besturen. De besturing van een scootmobiel is ook erg makkelijk. Doordat je 3 of 4 wielen hebt, hoef je geen voet aan de grond te zetten waardoor je ook niet om kan vallen. Wel is er een minimale leeftijd van 16 jaar voor scootmobielen die harder dan 10 km per uur gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *